Još ponešto ...

„Ćumur za roštilj“ – proizvodnja u vranjskom i leskovačkom kraju se obavlja u limenim i zemljanim ćumuranama. Manji deo se proizvodi u zidanim ćumuranama. Verovatno se zapitate u čemu je razlika. Pokušaćemo u par rečenica da objasnimo...

  • Limene ćumurane – obično su manjeg obima nego zemljane, prozvodnja ćumura u njima se obavi za nekoliko dana i ćumur iz njih je manje kaloričan nego iz zemljanih, što se i pretpostavlja kao njegova mana. Takođe je i manje gustine, samim time i manje prosečne težine. Ono u čemu ima prednost je njegova čistoća – nema nikakvog stranog mirisa, ako je izrađen od bukve ili hrasta, dosta je suvlji i vrlo pogodan za roštiljanje, jer je lako zapaljiv. Kao takav, nije toliko podesan za pečenjere koje zahtevaju kaloričniji ćumur.
  • Zemljane ćumurane – obično su većeg obima nego limene, proizvodnja ćumura u njima je dugotrajnija, samim tim je takav ćumur dosta kaloričan. U našim ispitivanjima smo dolazili do fantastičnih rezultata  - sagorivost 97,50%, pepela 2, 5%, isparivosti 7,5% i vlažnosti 3,2%. Kao takav on je podesan za pečenjare, naravno i za roštiljanje. Shodno svom kvalitetu, ima nešto veću cenu, nego onaj iz limenih ćumurana. Veće je gustine, samim time i veće prosečne težine.
  • Proizvodnju obavljamo na isključivo starinski način, bez komercijalizacije koja se javlja usled povećane potražnje ove sirovine.

Konsalting usluge

Uvek nam se možete obratiti sa pitanjima iz stočarstva (pčelarstva, govedarstva, ovčarstva), voćarstva i vinogradarstva, o problematici u polj.proizvodnji, isplati li se uzimati bankarski kredit, i još mnogo toga. Ne ustručavajte se, slobodno potražite savet.

In vino veritas

Jer u vinu je istina... Dodali bi, pomalo i u nečem drugom...

jos00 jos01 jos02 jos03 jos04 jos05 jos06 jos07 jos08 jos09 jos10 jos11 jos12 jos13 jos14 jos15 jos16 simple lightbox jqueryby VisualLightBox.com v5.7